Åpner dørene for lansering av bok

Det er ikke hver dag Bymuseet i Bodø åpner sine dører for lansering av ei bok.

Tirsdag 4. september vil imidlertid boka «Saksens hemmelighet. Russerjenters arbeid, liv og fødsler i fangeleirer i nord, 1942-1945» presenteres for publikum.

Selv ikke blant dere som er politikere i Bodø vil aktiviteten på frostfiletfabrikken på Langstranda under okkupasjonen være alminnelig kjent. Her arbeidet på det meste 1200 «østarbeidere». Ved krigens slutt var det i følge repatrieringslistene 792 menn og 160 kvinner fra Sovjetunionen samt de 52 barna som var født 1944/1945 i fangeleiren ved AS Frostfilet.

Jurij Salnikov, som i slutten av 1944 ble født på Langstranda utenfor Bodø av to sovjetiske tvangsarbeidere på Frostfilet, vil også være til stede under lanseringen. Det var ved en tilfeldighet at bokas forfatter, Liv Mjelde, traff Jurijs sønn Michael under et besøk i St. Petersburg i september 2005. Da han hørte at hun kom fra Norge, spurte han om hun kunne finne ut hvor i Norge faren hans var født under krigen.

Slik startet arbeidet med denne boka, som førte forfatteren ikke bare til Langstranda og Bodø, men også til Lohmannfabrikken i Hammerfest, som også benyttet sovjetiske krigsfanger i frossenfiletproduksjonen. Det er blitt en spennende reise tilbake i en relativt nær fortid som er lite kjent.

Post Author: GH Olsen