Bruk sommeren til å øvelseskjøre

Det er oppfordringen fra Statens vegvesen som samtidig ber andre sjåfører vise hensyn når de ser en bil med rød L på i trafikken.

Øvelseskjøring gir verdifull erfaring og kan bidra til å senke risikoen for ulykker når du skal begynne å kjøre på egenhånd. Statens vegvesen anbefaler at du øvelseskjører minst 140 timer før du kjører opp.

– Det beste er å starte med en time hos en trafikkskole allerede når du er 16 år. Den du skal øvelseskjøre med kan gjerne være med på en time også. Bruk trafikkskolen til selve opplæringen, få tips og «hjemmelekser» og bruk øvelseskjøringen til å øve på det trafikklæreren anbefaler at dere skal øve på. Å kontakte en trafikkskole tidlig trenger ikke å bli dyrere, tvert i mot kan du spare penger fordi du får med deg mye videre i prosessen, sier fungerende avdelingsdirektør Ingunn Foslund i Statens vegvesen.

Statens vegvesen arrangerer også gratis kurs for de som skal være ledsagere der du kan få mye nyttig informasjon.

Ventetid

Om sommeren kan det av og til være ventetid for time til oppkjøring. Bruk ventetida godt og øvelseskjør så mye du kan.

– Vi ser at de som ha øvelseskjørt mye, har større sannsynlighet for å bestå førerprøven. I Nord-Norge ligger strykprosenten på omtrent 20 prosent noe som også bidrar til at det blir køer. Hvis du gjør unna det meste av den obligatoriske opplæringen tidlig, kan du bruke tiden fram til du fyller 18 år med å øve og få god erfaring. Dermed kan du også være mer fleksibel på når du kan kjøre opp, sier Foslund.

Vis hensyn

Sensorene hos Statens vegvesen hører ofte historier der ungdom som har vært ute og øvelseskjørt har blitt tutet på, ropt etter og opplevd uvettige forbikjøringer.

– Vi har alle vært ferske sjåfører en gang. Har du en bil med rød L foran deg, vis hensyn og prøv å sette deg i den uerfarne sjåførens ståsted, sier Foslund.

– Samtidig er det viktig å tilpasse øvelseskjøringen til rett nivå. Da kan kanskje noen av disse situasjonene unngås. Som ledsager er det viktig å huske at noe som for deg er lett og automatisert, ikke er like enkelt for en fersk sjåfør, påpeker hun.

Fakta:

  • Du som skal øvelseskjøre må ha trafikalt grunnkurs og ha med deg øvelseskjøringsbevis. Er du over 25 år slipper du dette.
  • Du må også ha med legitimasjon med bilde.
  • Den som er ledsager må være over 25 år og ha hatt førerkort i samme klasse som du øvelseskjører i sammenhengene de siste fem årene.
  • Bilen må ha en rød L og eget speil slik at ledsageren kan følge med bakover
  • Statens vegvesen anbefaler at du øvelseskjører minst 140 timer før du kjører opp.
  • Ikke øvelseskjør utenfor Norges grenser, der gjelder andre regler.

Post Author: Børge Einvik

Hver halvtime, minst en god gammel klassiker