Bruker mobilen for mye

Fire av ti nordmenn synes de bruker mobilen altfor mye. Det viser en fersk rapport om mobilbruk fra Deloitte.

Professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Trine Syvertsen forsker på såkalt «digital detox» og sier til P4 at mobilen har blitt allestedsnærværende. Vi bruker den på jobb, til å holde kontakt med folk og det er underholdningsmaskiner.

Av de 42 prosentene som synes de bruker mobilen sin for mye, sier 63 prosent at de prøver å begrense bruken, mens 35 prosent sier de ikke prøver det.

– Det er en stor gruppe som prøver å begrense bruken, men det er ganske vanskelig. Mange prøver men går tilbake til gamle vaner, forklarer professoren.

I rapporten kommer det også fram at 52 prosent av mobilbrukerne i Norden har opplevd negative effekter av egen mobilbruk. I Norge sier en av fire at de føler de må sjekke telefonen hele tida og like mange sier at smarttelefonen gjør at de blir distrahert når de prøver å utføre en oppgave.

– Det er mange nyttige tjenester i mobilen som vi har glede av. Men det som ofte skjer er at folk tar en pause for å sjekke en tre-fire tjenester, så sporer det av og så går det en time. Det er vel kanskje den typen bruk som frustrerer folk, sier professoren.

Syvertsen sier mobilen er med i en del anledninger der den ikke var før, som under måltider, på julefeiring og på hyttetur.

Post Author: GH Olsen