Flere over 50 år får klamydia

Stadig flere over 50 år får påvist klamydia, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

I fjor fikk 384 nordmenn over 50 år påvist kjønnssykdommen, mer enn dobbelt så mange som for ti år siden. 

Og 70 prosent av de over 50 år som får klamydia er menn, melder P4.

Ikke forbeholdt unge
– Det kan være en indikasjon på at eldre menn har sex med yngre kvinner og derfor lettere utsetter seg for smitte av klamydia. Det sier assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, Tore Holte Follestad, til P4-nyhetene. Han tror mange tenker at klamydia er en kjønnssykdom forbeholdt unge.

– Bakterier og virus er ikke aldersdiskriminerende. De hopper på den som måtte dukke opp, så alder er ingen beskyttende faktor.

Follestad sier mange nordmenn slurver med kondombruken, og etterlyser nå mer informasjon til folk i alle aldre.

– Det er lite informasjon generelt om seksualitet. Det er lite undervisning om seksualitet i skolen, lite fokus på hvordan man skal få god sex og lite informasjon om hvordan man skal beskytte seg. Dette er noe man må ta på største alvor og jobbe mer med.

Flere årsaker til økningen
Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Øyvind Nilsen, sier han tror årsaken til at flere eldre får påvist klamydia er sammensatt.

– Det kan ikke utelukkes at dette er tegn på en trend der vi lever stadig lenger, er friskere, reiser mer og at eldre har et godt seksualliv langt opp i årene.

Nå tester også leger flere eldre enn før for klamydia, noe Nilsen mener er noe av årsaken til at tallet øker.

Antall testede for klamydia i fjor var 368.953 for hele landet, og andelen positive tester var 6,8 prosent – eller 25.130 tilfeller.

Post Author: GH Olsen