Kvinner er størst i distriktene

Det er flere tunge unge kvinner i distriktene enn i storbyene.

Mens 42 prosent av kvinnene i Hedmark er overvektige eller fete er andelen kun 25 prosent i Oslo, viser tall fra Kommunehelsa statistikkbank hos Folkehelseinstituttet.

– Bykvinner har alltid vært slankere
– Folk i byene tenderer til å være tynnere enn folk på bygda, slik har det vært i mange år og særlig blant kvinner, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Haakon Meyer.

Kvinnene i statistikken ble veid på første svangerskapskontroll og ifølge Folkehelseinstituttet kan slike målinger være en indikator på overvekt i befolkningen. Gjennomsnittet for hele landet er at 33 prosent av kvinnene har overvekt eller fedme.

I Hedmark er andelen 42 prosent, Oppland og Nordland har en andel på 41 prosent overvektige. Av alle landets fylker der det kun Oslo som har en andel under 30 prosent.

Vet ikke hvorfor
– Det at bybefolkningen har vært tynne over mange år kan ha påvirket hva som er idealet. En langvarig trend kan også ha påvirket skjønnhetsidealet i distriktene, sier Meyer.

For forskerne vet ikke hva de store forskjellene mellom by og land skyldes. Forskjellene gjelder også for barn, ifølge Folkehelseinstituttet er dobbelt så mange barn på bygda overvektige sammenlignet med byene.

Post Author: GH Olsen