Reagerer på vanlige juleartikler

Mange nordmenn kan bli dårlige rundt juletider uten helt å kunne forklare hvorfor. Er du en av disse, så kan det være at du har en «juleallergi».

– Det er mange som er syke i jula som ikke trenger å være det, forteller overlege og professor ved Sørlandet sykehus og Haukeland Universitetssjukehus, Sverre Steinsvåg, til TV 2.

En undersøkelse fra Allergiguiden viser at opptil 700.000 nordmenn har allergiske reaksjoner på vanlige juleartikler i norske hjem.

– Sesongen rundt jul er også sesongen for forkjølelse, og symptomene er ganske like. Jeg vil tro mange reagerer på det som er i huset i jula, sier Steinsvåg.

Det er mest vanlig å reagere på blomsten «julestjerne», men også andre planter som er å finne i huset i juletider.

Det kommer overraskende mange henvendelser angående amaryllis, svibler og tulipaner, til tross for at mange kjøper førstnevnte for nettopp å unngå allergiske reaksjoner.

For mange kommer også irritasjonen ved at både butikker og arbeidsplasser har blomstene utstilt gjennom desembermåned.
I Norge antas det at omtrent 14 prosent av befolkningen er allergisk mot midd.

– Juletreet hogges i oktober og lagres. Derfor blir mange av dem fulle av midd, og en god del middallergikere reagerer på dette, sier Steinsvåg.
Hovedsynderen

En av de største synderne når det kommer til allergiske reaksjoner i jula er inneklima. Ofte er det den totale belastningen av hyppig bruk av levende lys, røkelse, peis og stekeovn som kan utløse en reaksjon hos mange.

– I tillegg er man mye inne. Det er mye røkelse, duft og stearinlys på ett sted, og dette kan totalt sett gjøre at man reagerer uten å bli direkte syk, sier helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund Guro Waage til TV 2.

Post Author: GH Olsen