Ser vinduene dine slik ut?

Kjølige vintermåneder gjør at mange tar grep for å holde boligen varm.

Det er imidlertid ikke alle grepene som er like smarte. En varm og tett bolig kan nemlig også føre til store problemer dersom ventilasjonen ikke er god nok.

Vinteren er den verste tiden for fukt og muggsopp i boliger, ifølge rådgivningsselskapet Mycoteam.

– Det er flere som ringer oss i disse dager med problemer med kondens på vinduer og misfarging av vegg på denne tiden av året, sier seniorrådgiver Ingeborg Bjorvand Engh i Mycoteam til TV 2.

Statistikk viser at halvparten av alle norske hus totalt sett får en fuktskade i løpet av boligens levetid, skriver Tryg Forsikring.

Bjorvand Engh i Mycoteam forteller at det særlig er eldre hus og bygninger som er utsatt, fordi de har liten isolasjonsgrad i vinduer og dårligere isolasjon i yttervegger. Dermed blir disse flatene veldig kalde, og når det kommer varm og litt fuktig luft innenfra oppstår det lettere kondens og dugg.

– Jeg anbefaler at man holder alle ventiler åpne. Det er også lurt å dra opp persienner og gardiner med en gang man står opp, og «sjokklufte» i fem minutter. Da får man tørket ut luften i rommet, men veggene rekker ikke å bli kalde. Når du har luftet i fem minutter, bør man skru på ovnen og åpne opp døren til resten av huset for å få luftsirkulasjon.

Hun forteller at det også er en mulighet å ha panelovnen på «lunk» gjennom natten, samtidig med at man har god lufting, for at yttervegg og vindu skal holdes tørr.

Post Author: GH Olsen