To av ti voksne i USA tror de har en matallergi

To av ti voksne i USA tror de har en matallergi. Dette er nesten dobbelt så mange som faktisk har fått bekreftet en diagnose.

Det viser en studie som nylig ble publisert i tidsskriftet JAMA Network Open.
I studien, som er basert på spørreundersøkelser blant over 40.000 innbyggere, oppga 10,8 prosent å ha en bekreftet matallergi. Men blant dem som trodde de var allergiske, rapporterte mange om symptomer som ikke stemmer med ekte matallergi.

Kjent problemstilling

Det var Forskning.no som først omtalte saken i Norge.
Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Oslo Universitetssykehus, sier at dette er en godt kjent problemstilling fra flere vestlige land.
– En europeisk studie viser at 5,9 prosent mener de selv har matallergi, mens kun 2,6 prosent kan bekreftes ved enten overbevisende sykehistorie eller ved positiv kostprovokasjon, opplyser Landaas til nettstedet.

Større forskjeller i Europa

I Nord-Europa er forskjellene aller størst. Her mener hele 14,9 prosent at de har en matallergi, mens fasit er 2,6 prosent, ifølge The European Academy of Allergy and Clinical Immunology.

En av forskerne bak studien sier det er svært viktig at man får stilt en diagnose før man kutter visse matvarer fra kostholdet. Forskerne ble også overrasket over at nesten halvparten av de som var matallergiske, hadde utviklet allergi for minst en av matvarene i voksen alder.

Men det vises imidlertid også til at mange tror de fortsatt har allergier de hadde som barn, men at man ofte har vokst av seg disse.

Post Author: GH Olsen